Erdoğan’ın İslamcı partisinin iktidara gelmesinden sonra Türkiye’nin değiştiğini gördük
Wall Street Journal TRT’de yayınlanan Ayrılık adlı dizinin Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginliğe yol açtığını yazıyor. Haberde, Türkiye’nin artık İsrail’e ihtiyaç duymadığı yorumuna yer veriliyor; “1980’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’nin Irak’la ilişkileri kötüydü ve İran’a karşı İsrail’le ortak bir şüphe besliyordu. Aynı zamanda Kürt gerillalara karşı bir savaş yürütüyordu ve Suriye ile savaşın eşiğine gelmişti. Yunanistan’la Kıbrıs anlaşmazlığı vardı, komünist Bulgaristan ve Ermenistan Soğuk Savaş döneminden kalma düşmanlardı. Ankara, bu dönemde İsrail’in askeri malzemelerine ve istihbarat paylaşımına ihtiyaç duyuyordu. Ancak başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu sayesinde Türkiye bu sorunları çözmek ve bölge ülkeleriyle yakınlaşmak için ciddi adımlar attı. Ankara, bu ay içinde Suriye, Ermenistan ve Irak’la önemli anlaşmalar imzaladı. Dolayısıyla Türkiye’nin artık İsrail’e ihtiyacı kalmadığı yorumları yapılıyor.”
Gazete şöyle devam etti: “İki ülkenin, uzun bir süreden beri güçlü diplomatik ve ticari ilişkileri var ve Türkiye, İsrail’in savunma ürünlerinin önemli bir alıcısı oldu. Yıllarca İsralli pilotlar, Türkiye’nin hava sahasında eğitim gördü. Kısa bir süre önce Ağustos ayında Türkiye, İsrail ile ortak bir deniz tatbikatında yer aldı.”
WSJ haberinde analistlere dayanarak Türkiye ile İsrail arasındaki bağların Türkiye’nin, komşu ülkelerle kötü ilişkilerinin bulunduğu bir dönemde tesis edildiğini, o dönemde Ankara’nın İsrail’in askeri ürünlerine ve istihbarat paylaşımına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
ÖDTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın “Bu ortaklığa artık ihtiyaç yok” sözlerine dikkat çekildiği haberde Bağcı’nın, Türkiye’nin giderek artan bir biçimde silah alımı için İtalya, Fransa ve diğer ülkelere yöneleceği tahmin ettiği de belirtildi.
ABD’li gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasında “kişisel” faktörlerinin de etkili olduğu gibi göründüğünü savunurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta Gazze konusunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile karşı karşıya geldiğine
İsrail ve bazı Türk analistlerinin, ihtilafta “ideolojik bir unsuru” da gördüklerini kaydeden gazete, bu çerçevede üst düzey bir İsraili yetkilinin “Erdoğan’ın İslamcı partisinin iktidara gelmesinden sonra Türkiye’yi evrim geçirdiğini ve değiştiğini gördük” yönündeki sözlerine de yer verdi.
Türkiye, PKK’ya mayın satan Italya’ya mı, yoksa AB’ye girmesini istemeyen Fransa’ya mı yönelecek? -:))) Ayrıca dostluk kurmak çok zordur. Oysa düşmanlık yapmak o kadar kolaydır ki!…
DÜNÜN bir BUGÜNÜ olduğu gibi
BUGÜNÜN de bir YARINI herzaman vardır.
TC Hükümetinin- bugünkü- menfaati İsrailden uzaklaşıp ŞAM-
TAHRAN-ERİVAN olabilir. Günahı da sevabı da Hükümetindir.
Ama bugünün bir de YARINI var ve Hükümet Politikaları HER AN
değişebilir.
BUNDA GOCUNACAK bir şey yok, yeter ki bir düşmanlığı HALK’a
aşılamasın.
Genelde HALK balık hafızalı olduğundan DÜN yapılanları çabuk
unutur.
HALKLARIN BİRİBİRİNE DÜŞMAN OLMAMALI LAZIM kanaatindeyim.
Saygılar.
Aziz