
Bu yıl 17inci kez Çanakkale'den göç eden Türk Yahudileri bir araya gelerek Şabat duası yaptı
Türkiye Cumhuriyeti Hahambaşısı İshak Haleva, Çanakkale’de doğup büyüyen, daha sonra İstanbul ve İsrail’e göç eden çok sayıda Türk Yahudisinin katıldığı, ‘Şabat Duası’nı Mekor Hayim Sinagogu’nda yaptı. Hahambaşı İshak Haleva, duanın ardından Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, nostaljik bir cumartesi duası yaptıklarını söyledi. Eski Çanakkalelilerin birleşip bütünleşerek burada dua etiğini, katılan herkesin annesi, babası ve yakınlarının hatırasını yadettiğini ifade eden Haleva, eskinin havasını beraberce tekrar yaşadıklarını kaydetti.Bunun sinagoga bir canlılık verdiğini belirten Haleva, şöyle dedi:
”Bu sinagogun duvarlarının ağzı olsaydı ve bizim de hassas bir kulağımız olsaydı, kim bilir neler işitirdik… O kadar doluydu ki bu sinagog, bazen oturacak yer bulunamazdı ve evlerden sandalye getirilirdi. İşte bu hatıraları canlı tutmak kanaatime göre yapılacak olan en büyük hizmettir.Çanakkale’de eskiden yüzde 20’ye yakın Yahudi vardı. O zamanlar Çanakkale 10 bin kişiydi, buradaki cemaat ise 1500 dü. Öyle ki yüzde 20’ye yakındık biz toplumda. Bu ne kadar güzel komşuluklar oluşturdu. Ben şimdi buraya geliyorum, eski komşular birbirlerine sarılıyor, hasret gideriyorlar. Bundan daha güzel bir tablo var mı? Bu tablonun öteki yerlere de gitmesini arzuluyorum.”
Şabat Duası’na katılmak için 3 otobüsle gelen Museviler, yarın 25 Ekim Pazar, Çanakkale Şehir Mezarlığı’nda bulunan yakınlarının kabirlerini ziyaret ettikten sonra kentten ayrılacak.

Çanakkale sinagogunda Hahambaşı'nın katıldığı Şabat Duası yoğun güvenlik tedbirleri altındaydı
Ne oldu ? Yine pismis kelle gibi siritti mi Yoksa O yanlizca Israelin bas dusmani onunde el pence divan durdugunda mi yapar bunu ?
Hahambasi imis sevsinler Yalakayi, kemiksizi !